Question 1: | Asexual reproduction takes place through budding in (a) amoeba. (b) yeast. (c) plasmodium. (d) leishmania. | |
Answer : | (b) Asexual reproduction takes place through budding in yeast. | |
|
| |
Question 2: | Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings? (a) Ovary (b) Uterus (c) Vas deferens (d) Fallopian tube | |
Answer : | (c) Vas deferens is not a part of the female reproductive system in human beings. | |
|
| |
Question 3: | The anther contains (a) sepals. (b) ovules. (c) carpel. (d) pollen grains. | |
Answer : | (d) The anther contains pollen grains. | |
|
| |
Question 4: | What are the advantages of sexual reproduction over asexual reproduction? | |
Answer : | Advantages of sexual reproduction:
| |
|
| |
Question 5: | What are the functions performed by the testis in human beings? | |
Answer : | The testes are the male reproductive organs that are located outside the abdominal cavity within a pouch called scrotum. Functions of testes:
| |
|
| |
Question 6: | Why does menstruation occur? | |
Answer : | Menstruation is a process in which blood and mucous flows out every month through the vagina. This process occurs every month because one egg is released from the ovary every month and at the same time, the uterus (womb) prepares itself to receive the fertilized egg. Thus, the inner lining of the uterus gets thickened and is supplied with blood to nourish the embryo. If the egg does not get fertilised, then the lining of the uterus breaks down slowly and gets released in the form of blood and mucous from the vagina. | |
|
| |
Question 7: | Draw a labelled diagram of the longitudinal section of a flower. | |
Answer : |
| |
|
| |
Question 8: | What are the different methods of contraception? | |
Answer : | The contraceptive methods can be broadly divided into the following types:
| |
|
| |
Question 9: | How are the modes for reproduction different in unicellular and multicellular organisms? | |
Answer : | In unicellular organisms, reproduction occurs by the division of the entire cell. The modes of reproduction in unicellular organisms can be fission, budding, etc. whereas in multicellular organisms, specialised reproductive organs are present. Therefore, they can reproduce by complex reproductive methods such as vegetative propagation, spore formation, etc. In more complex multicellular organisms such as human beings and plants, the mode of reproduction is sexual reproduction. | |
|
| |
Question 10: | How does reproduction help in providing stability to populations of species? | |
Answer : | Living organisms reproduce for the continuation of a particular species. It helps in providing stability to the population of species by producing a new individual that resembles the parents. This is the reason why cats give birth to only cats or dogs give birth to only dogs. Therefore, reproduction provides stability to populations of dogs or cats or any other species. | |
|
| |
Question 11: | What could be the reasons for adopting contraceptive methods? | |
Answer : | Contraceptive methods are mainly adopted because of the following reasons: (i) To prevent unwanted pregnancies. (ii) To control population rise or birth rate. (iii) To prevent the transfer of sexually transmitted diseases. | |
|
|
Friday, 23 December 2011
Ch-8 How do Organisms Reproduce? (Exercise) Page 141
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment